Cu toții ne confruntăm cu provocări în viața noastră, iar atunci când le întâlnim, ne confruntăm instantaneu cu o decizie: Credem că putem sau credem că nu putem? Convingerile noastre ne conduc viața. Credintele noastre ne dau viata sau ne omoara? – Efectul placebo
Ce este credința? Credința înseamnă că ai capacitatea de a face ceva să se întâmple. Această credință în propria competență pentru recuperare este un predictor foarte puternic pentru recuperarea din orice boală. Există o vorbă populară care spune că eficacitatea tratamentului depinde, nu atât de mult de expertiza medicului, cât mai degrabă de altruismul și compasiunea acestuia. Efectul placebo joacă un rol în ceea ce privește compasiunea, nu în ceea ce privește expertiza.
Oamenii de știință sunt conștienți de puterea minții asupra corpului. Dacă pacienții cred într-un tratament, aceștia își pot îmbunătăți starea de sănătate. Ceea ce spune știința este: credințele, sugestibilitatea și speranțele legate de tratament pot influența biochimia corpului nostru. Suntem conștienți de faptul că gândurile pot afecta neurochimia creierului și că sistemul neurochimic uman este afectat de alte sisteme biochimice (hormonal/imunitar). Noi suntem gândurile noastre. Ceea ce trebuie să învățăm din toate aceste explicații este: experiența senzorială și gândurile pot afecta neurochimia. Gândirea pozitivă poate determina răspunsuri neurochimice reale în organism.
Credințele implicate în efectul placebo sunt adesea presupuse a fi autorealizabile, adică adevărul acestor credințe ar necesita doar ca pacientul să le mențină. Un astfel de punct de vedere este împărtășit în mod obișnuit în epistemologie. Mulți epistemologi s-au concentrat, de fapt, pe natura de autoîmplinire a acestor credințe, care au fost investigate deoarece ridică unele contraexemple importante la “teoria urmăririi cunoașterii” a lui Nozick. Noi contestăm natura de auto-realizare a convingerilor bazate pe placebo în contexte multi-agent, analizând natura lor epistemologică profundă și rolul convingerilor de ordin superior implicate în efectul placebo.
Putem crede că suntem demni de iubire, că suntem capabili, că PUTEM face una sau alta, iar credința noastră se manifestă în realitate și, prin urmare, ne întărește credința. Cu toate acestea, putem, de asemenea, de obicei din cauza experiențelor anterioare și sau a ceea ce ni s-a spus de către alții (mai ales dacă a fost vorba de cineva cu autoritate), să credem că nu suntem demni de iubire, că nu suntem capabili sau că NU putem face un lucru sau altul. Iar această credință se manifestă și în realitate și, prin urmare, ne întărește credința.
Vestea bună este că ne putem contesta convingerile și nu suntem “blocați” cu ele, decât dacă, desigur, CREDEM că suntem.
Placebo înseamnă “a mulțumi” în latină. Atunci când pacienții vin la medicii lor, există șanse ca aceștia să răspundă la tratamentul medicilor, atâta timp cât cred în medici și în medicamentele lor. Medicamentele ar putea fi doar pastile de zahăr sau simplă apă plată. Dar tot funcționează! Acesta este efectul placebo.
Un placebo poate fi un medicament puternic, dar, din păcate, nu se scrie sau se spune prea mult despre el. Și nici nu se fac cercetări extinse asupra sa. Nimeni nu va face bani din astfel de cunoștințe. Grupurile de interese ar fi mulțumite să exploateze avantajele și beneficiile efectului placebo și, în același timp, să denunțe public rolul acestuia, mai ales atunci când este vorba de medicină alternativă. Oricum ar fi, efectul placebo servește agendei lor.