Glutenul -ucigasul tăcut al creierului

Glutenul – ucigasul tacut al creierului

Am decis astazi sa iti povestesc una dintre relatiile mele nereusite, din trecut.

De ce te-ar interesa?

Pentru ca stiu ca foarte multi oameni au picat in cursa acestui “personaj”si au stat multa vreme in relatie cu el.

Si, cine stie, poate faci parte dintre ei …

Despre ce relatie vorbesc?

Despre relatia mea cu glutenul, o relatie foarte stransa si pasionala, o prietenie pe cat de veche, pe atat de “ucigatoare“.

Cu cat il iubeam mai mult …cu atat el profita mai mult si se facea si mai dorit.

Imi intrase in minte  si in trup.

Era clar o relatie de dependenta.

Care ma lasa fara aparare si fara niciun pic de energie.

Diminetile energia mea era scazuta, dormeam foarte prost, ma simteam  intepenita si rigida  si uitam foarte multe lucruri..desi m-am mandrit dintodeauna cu memoria mea extraordinara.

Eram descurajata.

Am ajuns intamplator sa fac o diagnosticare cu un aparat  de rezonanta magnetica, care masura printer altele  si  nivelul energetic al fiecarui organ.

Asa am aflat ca dezvoltasem o sensibilitate la gluten.

Mancam faina de grau dimineata la pranz si seara (cereale, spaghete, pizza, briose, ciocolata, etc)

Eram practic dependenta.

Mi s-a spus clar ca pancreasul, intestinal si creierul meu sunt  afectate .

Si ca singura solutie, ar fi  eliminarea COMPLETA pentru o perioada  a glutenului din alimentatie .

Am plecat de la analize  cu 2 carti, care mi-au schimbat viata:

Dieta fara gluten – scrisa de medicul Williams David

Alimente care ucid creierul  – scrisa de dr.David Perlmutter.

Ambele mi-au schimbat viata

Ce am aflat nu seamana deloc cu se mediatizeaza pe la televizor.

Impactul consumului de grâu asupra sănătăţii noastre este enorm.

El generează efecte periculoase  de la gură şi până la sistemul excretor, inclusiv asupra organelor interne cum ar fi creierul, intestinal sau pancreasul.

Cateva  dintre ele:

  • Supraponderalitate si obezitate
  • Boli si afectiuni inflamatorii, inclusive artrita
  • Insomnia
  • Afectiuni ale memoriei si afectare cognitive usoara, adesea precursoare a bolii Alzheimer
  • Anxietate si stress cronic
  • Dureri de cap cronice si migrene
  • Depresie
  • Diabet
  • Epilepsie
  • Probleme de concentrare
  • Tulburari ale starilor emotionale
  • Probleme intestinale, inclusive boala celiaca, sensibilitatea la gluten si sindromul colonului iritabil
  • ADHD

Chiar daca nu suferi de niciuna din aceste afectiuni, aceste informatii te pot ajuta sa iti mentii starea de sanatate buna si acuitatea mentala.

Ar fi de folos sa  transmiti informatia celor apropiati, familia si/sau prietenii, deoarece aceasta informatie se adreseaza tinerilor si varstnicilor deopotriva, precum si femeilor insarcinate sau care si-au propus sa faca un copil.

Sunt studii care arata ca bebelusii nascuti de femei cu sensibilitate la gluten prezinta un risc de schizofrenie si alte tulburari psihice intr-o etapa ulterioara a vietii.

Deasemenea, hranirea bebelusilor cu lapte praf, care este plin de gluten, afecteaza inteligenta si capacitatea de concentrare, sistemul digestive, creierul.

Este o informatie teribila, care trebuie mediatizata.

Sa privim putin  realitatea in fata.

Cei mai mulţi dintre noi  nu lasa nicio zi in care sa nu consume macar  o masă

care să nu conţină produse din făină alba sau integrala.

Poate fi vorba de felul principal, de unul secundar sau de desert, dar cel mai adesea este vorba de toate trei.

Grâul a devenit un fel de simbol al sănătăţii:

„Consumaţi mai multe cereale integrale sănătoase la micul dejun ”, ni se repetă obsesiv, iar industria alimentară a prins din zbor mesajul, creând din mers tot felul de variante „sănătoase pentru inimă” ale produselor noastre alimentare favorite.

In plus, graul pe care stramosii nostrii il consumau a fost inlocuit cu mii si mii de plante derivate genetic de cercetatori.

Acestea nu mai pot  supravietui in mediul salbatic fara suportul ingrasamintelor si al pesticidelor

Ce este de fapt glutenul?

Glutenul inseamna in Latina -LIPICI.

Este un compus proteinic care actioneaza ca un material adeziv,

legand faina pentru a face produsele de panificatie.

Majoritatea produselor pufoase, isi datoreaza elesticitatea glutenului fiind un stabilizator de incredere ajuta branzeturile toite si

margarina sa isi pastreze textura catifelata si previne taierea sosurilor.

O persoana poate si sensibila oricare dintre proteinele care compun glutenul si anume: gluteine sau gliadine.

Atentie: a nu se confunda cu boala celiaca, ce reprezinta INTOLERANTA la gluten, care este cu totul altceva.

Cum actioneaza glutenul?

Atributul glutenului de a fi lipicios, impiedica descompunerea si absorbtia nutrientilor.

Alimentele prost digerate devin un reziduu PASTOS in intestin afectand sistemul imunitar, ceea ce are ca rezultat afectarea captuselii interioare a intestinului, rezultand simptome ca: greata, constipatie, dureri abdominale, diaree si probleme intestinale. Alte persoane  nu prezinta semne de probleme intestinale dar sunt victime ale atacului insidious la nivelul sistemului nervos.

Persoanele cu sensibilitate la gluten pot avea disfunctii ale creierului fara a avea niciun fel de probleme gastrointestinale.

Si …surpriza … spre deosebire de restul organismului,

CREIERUL NU ARE RECEPTORI DE DURERE, asa incat oamenii nu percep “inflamatia creierului“  care este implicata in toate afectiunile acestuia: Alzheimer, depresie, scleroza multipla, epilepsie, autism etc.

Indicele glicemic al graului

Majoritatea oamenilor raman socati cand le spun ca painea din faina integrala de grau creste glicemia mai mult decat zaharoza(zaharul).

Masuratorile referitoare la INDICELE GLICEMIC(IG)  al diverselor alimente, aduc informatii foarte socante pentru unii dintre noi:

painea alba=IG 69;

painea integrala =IG 72;

un baton mars IG=68;

zaharul =IG 59

De ce ne abtinem atat de greu de la gluten?

Raspunsul e simplu:

Efectul glutenului asupra creierului este asemantor cu efectul drogurilor opiate.

Creierul este extrem de sensibil la foarte multe substante din sange, din care unele pot provoca efecte indezirabile daca ajung in nucleele amigdalice, in hipocamp,in cortexul cerebral si in alte structuri ale creierului.

Odata ajunse in creier POLIPEPTIDELE DIN GRAU se conecteaza chimic cu receptorul morfina (produs de creier), cel de care se leaga inclusiv drogurile opiate (heroina,hasis etc).

Altfel spus: glutenul se joaca cu mintea ta. 

Care este solutia?

Vestea buna este ca in mare parte efectele nocive ale glutenului pot fi eliminate.

Aproape toti oamenii care scot glutenul din alimentatie, descriu o stare de spirit mai buna care apare aproape imediat, mai putine excese emotionale, o mai mare putere de concentrare, disparitia alergiilor si mancarimilor, un somn mai profund, o mai  buna flexibilitate.

In al doilea episod al acestui articol, pe care il voi posta saptamana viitoare, iti voi spune finalul povestii mele cu glutenul.

Acolo vei gasi si alte   povesti de success si vei putea citi  cateva din  efectele miraculoase ale eliminarii glutenului din alimentatie (sau ale reducerii lui) precum  un plan clar si o strategie de curatatre a organismului de efectul nociv al glutenului.

Pana atunci, sunt curioasa:

  1. Ti se intampla si tie sa mananci produse cu gluten in fiecare zi?
  2. Copiii tai mananca regulat pizza, spaghete, paine, cereale si alte produse din paste fainoase?
  3. Ai probleme cu digestia sau ti se intampla sa uiti des lucruri?
  4. Ti se intampla sa ai stari inexplicabile de tristete sau chiar depresie?
  5. Te trezesti foarte greu dimineata ,sau te simti de parca nu ai fi dormit deloc?
  6. Te simti rigid, intepenit sau ai dureri de spate?
  7. Ai vrea sa faci ceva ca sa inlaturi aceste efecte?

Astept sa imi scrii pe adresa de email   hello@andreeamanolica.ro

Sa ai o zi asa cum iti doresti !

Andreea

Scroll to Top