1. Aprinde lumanarile si vezi care persoane apar mai des pe fiecare categorie .. cei in viata si cei adormiti
2. Completeaza mereu plansa cu arborele …cu toate informatiile pe care la afli ( sau poate ai un caiet)
3. Adauga noi nume de rude si atunci cand faci curatarea arborelui , sa ai foaia in fata ta si sa ceri curatarea intregului neam ( stiut si nestiut ).
4. Realizeaza ca nu stii de la cine iti coboara o povara sau o gretate pe care o cari.
5. Fa protectia zilnic
6 .Care este deviza toxica a familiei tale?
Intr-o familie, deviza este cea care stă la temelia identității grupului sau cel puțin ceea ce se vrea afişat precum un standard .
Importanța devizei este uriasa ( pot fi 2,3 devize care conduc viata clanului si care face adesea ca anumiti indivizi sa fie SACRIFICATI de catre trib ) )
Este vorba de un fel de cod de onoare, purtat cu mândrie chiar şi atunci când deviza face trimitere la un comportament considerat, de obicei, ca fiind ruşinos, sau atunci când deviza vrea să camufleze ceea ce, în ochii altora, apare drept o meteahnă.
In continuare sunt câteva exemple de devize, cu tot cu consecintele și proveniența lor posibilă.
Pornind de la acest model, încearcă să-ti aduci aminte care era deviza sau devizele care reprezentau codul de onoare, în timpul copilăriei tale, cele care încă sunt prezente în mintea ta, pe care le respecți în continuare sau de care doresti să te distanțezi.
Decodează-le semnificația, care pentru tine poate fi pozitivă sau negativă, apoi încearcă să stabileşti din care ramură a familiei provin.
Exemple de devize:
Deviza – La noi în familie n-au existat leneşi.”
Consecințe – Ti-e ruşine să te odihneşti, să te distrezi, să fi epuizat etc.
Proveniență posibila – Un predecesor care a pierdut toti banii familiei la jocurile de noroc sau la femei sau intr-o afacere in care si-a asumat un risc inutil. Urmaşilor săi le-a fost atât de ruşine, că au adoptat comportamentul diametral opus.
Deviza – Este exclus să înduri un afront.
Consecințe – Sensibilitate exagerata la orice remarca, un comportament paranoic. O rana de nedreptate accentuate care se activeaza la cel mai mic semn producand adesea reactii violente si disproportionate.
Proveniență – O stare de lucruri din trecut de care membrii familiei nu sunt mândri (de exemplu, supunere prin fortă, agresiunea sexuala pe neam etc)
Deviza – “Învață plângând şi vei caştiga râzand.”
Consecințe – Educația se face fără a se respecta propriul ritm de dezvoltare al copilului. Munca se face intr-un ritm infernal, fara a se da atentie ritmului corpului.
Proveniență – Discursul pozitiv al unui predecesor rostit cu intenția de a-l face pe copil să evolueze dar care a fost interpretat în mod radical.
Deviza – “Dacă până la o varsta anume nu ți-ai găsit un soț, rămâi fată bătrână!”
Consecințe – Femeia trebuie să se mărite cu orice pret, chiar şi cu primul venit.
Proveniență – E vorba fie de o tradiție prostească, fie de necesitatea de a mărita o fiică pentru ca familia să nu mai fie nevoită să-i asigure traiul ( saracia extrema in neam)
Deviza – “Bătrânii se respecta cu orice pret.”
Consecințe – Se confundă respectul cu supunerea.
Proveniență – ldee asociată unui anumit conformism. Când oamenii îmbătrânesc, vor putea să facă legea şi să-şi impună autoritatea ( in mod automat)
Deviza – “Mama este sfântă!”
Consecințe – Individul nu va putea să se raporteze critic la comportamentele negative ale mamei, va accepta orice comportament si indura orice.
Proveniență – În sânul familiei a existat o “mamă eroină” şi, pornind de aici, s-a făcut o generalizare nepermisă, ca si cum toate femeile ar fi sfinte si ar trebui respectate fara analiza.Se ignora faptul ca respectful nu se impune ci se castiga .
Acum, este rândul tău!
Care este deviza familiei tale ( cel putin una )?
Care sunt consecintele pe care le are asupra vietii tale?
Este pozitivă sau negativă?
Proveniența ?
Observație!
Nu se pune problema respingerii tuturor ideilor, principiilor si valorilor familiei. Există totusi posibilitatea să-ți flexibilizezi anumite convingeri, când ele atrag mai multe dezavantaje decât avantaje, mai multă suferință decat împlinire.
Să luăm, de exemplu, îndemnul – “Trebuie să ne respectăm bătrânii”.
Mai este el valabil, în ziua de azi?
Ce înseamnă cuvântul “respect”?
Este un principiu absolut?
Chiar și atunci când înaintaşii au comis fărădelegi?
La ce fel de comportamente ar putea să ducă această deviză?
Dacă ne distanțăm suficient, am putea să reformulăm deviza în felul următor: “Toate ființele umane sunt demne de respect, inclusiv eu”. Respectul nu trebuie confundat, în niciun caz, cu supunerea in orice fel de conditii.
Ex. Sunt foarte multe femei care chiar si in jurul varstei de 50 -60 de ani, suportă cu greu despotismul mamelor și care simt si chiar spun că s-ar simți cu adevărat libere numai după moartea acestora.
Aceste femei simt ca nu au o viata proprie .
Mai mult decat atat, simt ca au o o datorie sa se sacrifice pentru mama ( sau tata).
In urma cursului de vindecare foarte multe persoane au inceput sa isi impuna limitele si sa se distanteze de parinti, intr-un mod ecologic , disparand sentimentul acut de obligatie de a satisfacă toate capricile , pretentiile si scenele mamelor si actiunile lor de victimizare.
Chiar si daca mama sau parintii au nevoie de ingrijiri medicale, noi putem sa facem demersurile necesare pentru ca ei să poată beneficia de toate îngrijirile care sunt necesare, dar nu exista obligatia de a oferi tu insati aceasta ingrijire.
Asadar, scrie astazi care sunt devizele toxice ale familiei tale.
Un exemplu in familia mea :
“Rufele murdare se spala in familie”
Provenienta:
Expunerea agresiunii sexuale a bunicului meu la nunta surorii lui si blestemarea liniei feminine de catre strabunica IN PUBLIC .
Neamul a fost stigmatizat in public.
Din acel moment s-a ales ca niciun act “ rusinos” sa nu mai fie discutat in public in familie, pentru a se “reface demnitatea familiei “.
S-a decis ca familia ca intreg este mai importanta decat un simplu individ si in acest mod, a fost propagat ABUZUL SEXUAL IN INTREGUL NEAM .
Consecintele au fost dezatruoase pentru fetele din familie.
Pentru ca legatura toxica sa nu se perpetueze este necesar sa se anihilieze DEVIZA TOXICA ce face ca individul sa fie sacrificat, deoarece fiecare individ este parte din grup .
Unul este tot .
Si tot este unul .
Scrie pe grup ce ai descoperit legat de familia ta.
Intreaba si membrii familiei …
Poti afla lucruri extrem de interesante despre familia ta si poti face constientizari cu profund efect de vindecare .
ZIUA 5/40
BANII MAGICI
„ Recunoştinţa înseamnă bogăţie. Lamentarea înseamnă sărăcie”. Aforism al Ştiinţei Creştine
…..Grijile, invidia, gelozia, dezamăgirea, descurajarea, îndoielile sau teama legată de bani nu te vor ajuta niciodată să câştigi mai mult, căci toate aceste emoţii negative derivă din sentimentul lipsei de recunoştinţă pentru banii pe care îi ai. Lamentările, certurile şi frustrările legate de bani, criticarea preţului unui anumit produs sau ironizarea altor persoane din cauza banilor nu sunt gesturi de recunoştinţă şi deci nu pot conduce la rezolvarea situaţiei tale financiare. Dimpotrivă, de cele mai multe ori ele conduc la înrăutăţirea ei.
Nu este ușor să te simţi recunoscător atunci când ai foarte puţini bani, iar aceştia nu îţi ajung, dar înţelegerea faptului că nimic nu se va schimba atât timp cât nu vei deveni recunoscător pentru ei te poate inspira.
Așadar, începe prin a/ți aminti de zilele copilăriei când nu aveai deloc sau aproape deloc bani. Aminteşte-ți diferite ocazii în care altcineva a plătit pentru tine şi spune din toată inima Mulţumesc.
Ai avut întotdeauna hrană pe masă?
Ai trăit într-o casă?
Ai primit o educaţie?
Ai plecat vreodată undeva în vacanţă în copilărie?
Ai avut în permanenţă haine de purtat?
Ai fost vreodată la medic în copilărie?
Ai fost la dentist?
Ai avut la dispoziţie diferite articole de uz zilnic cum ar fi periuţă de dinţi şi pastă de dinţi, şampon?
Te-ai uitat la televizor, ai folosit lumina, electricitatea?
Toate aceste lucruri au costat bani iar tu ai beneficiat gratuit de ele! Dacă îţi vei aminti de copilărie şi de tinereţe, vei fi uimit să realizezi cât de multe lucruri ai primit, în condiţiile în care altcineva a trebuit să muncească pentru ele. De aceea, exprimă-ţi recunoştinţa pentru toate aceste ocazii şi pentru banii primiţi atunci, căci dacă îţi vei exprima recunoştinţa pentru banii primiţi în trecut, numărul lor va creşte în mod magic în viitor! Însăşi legea universală garantează acest lucru.
Apoi , conform instrucțiunilor din această carte, ia o bancnotă, de pildă, de 1 sau 10 lei , învelește/o într/o foaie de hârtie pe care ai scris:
MULŢUMESC PENTRU TOŢI BANII PE CARE I-AM PRIMIT DE-A LUNGUL VIEŢII MELE
Deci:
ZIUA 5
1. Dimineaţa scrie lista cu cele cinci recunoştinţe/binecuvântări. Notează şi motivele pentru care te simţi recunoscător pentru ele. Reciteşte apoi lista şi după fiecare binecuvântare spune de trei ori mulţumesc cu o intensitate cât mai mare a trăirii.
2. Aşează-te într-o poziţie confortabilă şi aminteşte-ţi de zilele copilăriei şi de toate ocaziile în care altcineva a plătit pentru tine.
3. Ori de câte ori îţi aminteşti de o astfel de ocazie, spune din toată inima Mulţumesc.
4. Ia o bancnotă de orice valoare şi lipeşte pe ea o foiţă de hârtie pe care scrie:
MULŢUMESC PENTRU TOŢI BANII PE CARE I-AM PRIMIT DE-A LUNGUL VIEŢII MELE
5 Înainte de culcare, ia în mână Piatra Magică şi rosteşte cuvântul Mulţumesc, exprimându-ţi astfel recunoştinţa pentru lucrul cel mai bun care ţi s-a întâmplat în ziua aceasta.