Stiai ca stresul este contagios ?

Iubesc oamenii si iubesc coachingul.
Pentru ca oamenii reinvata bucuria .

Ca si coach lucrez adesea cu oameni care stiu ca au toate motivele sa fie fericiti dar nu reusesc sa simta nici macar un pic de multumire.Viata li se parea grea ,nedreapta si complicata si a devenit un automatism sa isi exprime nemultumirea si iritarea .

Inteleg perfect acest mecanism,am trait si eu in acest tipar comportamental. Totul este sa observi acest comportament si sa iti revii prin simple strategii .

Ce ne facem cu mana noastra cand ne stresam si ne ingrijoram ?

Atunci cand o persoana este stresata si tensionata ,in corp se elibereaza in exces hormonul cortizol.

Ca si efecte , tensiunea arteriala creste,la fel si ritmul cardiac ,sistemul imunitar slabeste,in timp se instaleaza bolile de inima ,se declanseaza aparitia anxietatii si ,mai tarziu ,a depresiei.
Persoana se autointoxica cu acest hormon ,dar devine toxica si pentru cei din jur ,trasmitand stresul ca pe un fel de virus.

Rezultatele cercetarilor sunt clare:atunci cand suntem stresati transmitem acest stres celor din jur .Conform expertilor de la Clinica Mayo din SUA ,stresul contagios este tensiunea pe care oamenii o absorb de la semenii lor cu care interactioneaza .Ei spun ca stresul se poate transmite prin diverse mijloace; expresii faciale, tonul si frecventa vocii, miros sau atingere.

Cauzele stresului

Datorita empatiei , observand o persoana care este in tensiune , depresie sau anxietate ,in corpul nostru nivelul de cortizol ,tensiunea si ritmul cardiac pot sa creasca foarte mult .Cu cat persoana care ne transmite stresul este mai apropiata cu atat este mai puternic acest efecut.
Lucrul la birou si/sau traiul alaturi de oameni foarte critici sau obsedati de perfectiune ,pot determina o stare de tensiune permanenta pentru corp rezultand otravirea acestuia cu hormoni de stres .

Ca si efect al tensiunii psihice ajungi sa nu mai faci niciodata lucrurile nici macar la un nivel satisfacator deoarece este sub imperiul permanent al fricii ca vei fi certat ,criticat ,judecat .

Daca suntem parinti si ne crestem copii intr-o atmosfera tensionata si le cerem sa ne asculte intru –totul indicatiile,este foarte probabil sa producem o stare de stres major copiilor,lucru care se va repercuta in sanatatea copilului,in rezultatele scolare si in interactiunea cu mediul extern: colegi ,profesori ,restul familiei etc .
Copilul ajunge sa creada ca orice ar face nu are nicio sansa sa ajunga sa faca lucruile cum „trebuie’” si este posibil sa dezvolte o stare de anxietate sau chiar depresie deoarece nu mai vede calea catre reusita .Ca si adult ,nu va avea curajul sais asume riscuri deoarece a invatat „sa stea in banca lui daca nu e in stare safaca lucrurile ca lumea”.
Acuzatiile false declanseaza procese negative profunde in corp ,fie ca este vorba de acuzatiile la serviciu (sef ,colegi ) sau acasa ( partener de cuplu ,parinti ,copii).Vinovatia este un alt „vinovat”.

Cum putem iesi din starea de nemultumire ,ingrijorare ,nervozitate ,stres?

Cea mai simpla modalitate este miscarea copului .O recomand intodeauna in sedintele de coaching

Asigura-te ca miscarea este parte din viata ta .Misca–ti corpul de fiecare data cand ai ocazia.
Mie imi place sa ma plimb .De cate ori am ocazia merg pe jos .
Dimineata imi pun o melodie ritmata si topai si dansez .
Imi place sa inot .
Recent am inceput un curs de dans .
Fac yoga.Mai merg la sala (dar nu prea des).
Vino si tu cu ceva idei .Tu cum iti pui corpul in miscare ?

Poate ma mai inspiri si pe mine.

Scroll to Top