Mâncatul emoțional și legatura cu traumele din copilărie

Mâncatul emoțional este un mod prin care oamenii răspund la situații stresante, emoții negative sau traumatice. Deși nu este o practică sănătoasă, mâncatul a devenit pentru mulți o metodă de evadare și relaxare. De unde pornește acest mâncat emoțional? Ce putem face pentru a ne dezvăța din acest obicei ce ne poate dăuna atât moral cât și fizic?

Copilăria este perioada în care începem să ne clădim caracterul și să ne dezvoltăm mentalitatea. Orice traumă prin care trecem cand suntem mici se răsfrânge de cele mai multe ori asupra noastră la maturitate.

Cum începe…?

Foarte multe persoane ce trec printr-o tulburare alimentară în momentul de față au recunoscut că, în copilărie, au avut parte de experiențe traumatice. Fie că vorbim despre abuz emoțional, neglijență fizică, abuz fizic de orice fel sau chiar participarea la o scenă abuzivă ce implică alte persoane, cei trecuți prin astfel de ipostaze au rămas intr-un fel sau altul marcați.

Atunci când simți că nu știi ce să faci sau cum să ieși dintr-o anumită situație, cel mai la îndemână este să mănânci. De ce? Poate pentru că la nivel psihologic, în acel moment, pare o modalitate de detașare față de problemele cu care te confrunți. Starea de bine pe care o simțim după ce mâncăm există, nivelul de dopamină crește, iar asta ne face să ne simțim mai în siguranță. Totuși, ce se întâmplă atunci când ajungi să crezi că niciodată nu e destul? Mâncatul în exces are efecte serioase asupra fizicului și psihicului unei persoane.

Putem asemăna mâncatul emoțional cu un viciu. Atunci când acesta devine o obișnuință și începe să îngreuneze viața zilnică, putem vorbi de o tulburare alimentară.

Ce este mâncatul emoțional?

Această tulburare alimetară este caracterizată de cele mai multe ori prin mâncatul în exces, până în punctul în care devine aproape dureros. În general, oamenii se feresc din a recunoaște că suferă de această afecțiune, ceea ce îi afundă și mai mult în problema cu care se confruntă. Faptul că persoanele care mănâncă emoțional nu doresc să discute despre lucrurile prin care trec, face procesul de vindecare mult mai greu.

Apasa aici pentru a afla cum te poți elibera de blocajele emoționale și mentale.

Din nefericire, mâncatul emoțional vine la pachet, în cele mai multe dintre cazuri, cu alte afecțiuni. Prin faptul că nu mâncăm întotdeauna doar pentru a ne satisface foamea, ajungem să percepem mâncarea ca fiind o recompensă, o consolare sau o soluție pentru ameliorarea stresului. Anumite persoane ajung să se ”pedepsească” mâncând, considerând că nu merită să aibă grijă de corpul lor.

Mâncatul emoțional se manifestă diferit de la persoană la persoană și nu reprezintă o necesitate reală. Pe plan fizic, aceste manifestări includ:

  • Senzația de foame apărută brusc;
  • Consumarea unor alimente nesănătoase în cantități mari;
  • Nevoia permanentă de a mânca;
  • Dificultatea opririi din mâncat;

Consecințele mâncatului emoțional la nivel fizic

Mâncatul emoțional are și conecințe fizice. Corpul nostru este construit într-un anumit fel și, deși nu există formula perfectă pentru o alimentație sănătoasă care să se aplice pentru toată lumea, mâncatul în exces poate cauza boli și afecțiuni serioase. Printre ele, persoanele cu această tulburare alimentară pot suferi de:


  • Obezitate;
  • Probleme dermatologice;
  • Tulburări gastro-intestinale;
  • Hipertensiune;
  • Diabet;

De asemenea, multe persoane ajung să se simtă vinovate din cauza faptului că mănâncă în exces, lucru ce le determină să recurgă la diete stricte și nepotrivite pentru metabolismul lor. Astfel, se creează un ciclu de mâncat emoțional – diete, care va afecta metabolismul și va amplifica anumite probleme. Fiind vorba despre o afecțiune psihică, atunci când nu este tratată corespunzător, poate aduce cu sine mai multe consecințe:


  • Scăderea stimei de sine;
  • Anxietate;
  • Nevoia de a face sport în exces;
  • Bulimie;
  • Anorexie;
  • Pierderea poftei de viață;

Îngrășatul din cauze emoționale

Una dintre cele mai vizibile semne ale mâncatului emoțional este îngrășarea. Am menționat anterior faptul că persoanele care se confruntă cu creșteri în greutate sau chiar obezitate tind să apeleze la diete sticte. Atunci când te afli în acest cerc vicios, de multe ori problema principală nu este adresată, ci doar consecințele acțiunilor tale. Deși tinzi să trăiești un sentiment de fericire după ce mănânci, ajungi să regreți mai apoi faptul că ai consumat calorii nenecesare coprului. Astfel, procesul de vindecare devine tot mai greu.

Cum putem trata această afecțiune?

Deși mulți nu își dau seama, această tulburare alimentară trebuie tratată de la rădăcini. Lucrând cu psihicul tău, poți face minuni. Dacă îți dorești să scapi din acest ciclu dăunător ție, trebuie să începi să îți pui câteva întrebări: Când a început totul? Care a fost cauza? Ce m-a determinat să iau anumite decizii în viață? Ce este important pentru mine?

Nu este întotdeauna ușor să ne rezolvăm singuri problemele. Uneori avem nevoie de ajutor pentru a conștientiza cauza afecțiunilor noastre. În special atunci când ne referim la ceva ce își are cel mai probabil rădăcinile adânc împământate în copilărie, este bine să găsim voința și puterea de a cere ajutor.

”Este important să înțelegem că scopul nu este acela de a demonstra sau nu adevărul istoric al percepțiilor noastre. Scopul este acela de a recunoaște, a înțelege sensul experiențelor noastre și a evolua.  Este vorba despre un nivel profund de înțelegere a propriei noastre ființe care face posibilă vindecarea la nivel emoțional și acceptarea unei vieți mai bune.”

Te invit să pășim împreună pe drumul vindecării. Vindecare Profundă Prin Regresii și Meditații te va ajuta să afli răspunsul la toate întrebările tale. Vei învăța cum, când și de ce ți se întâmplă anumite lucruri, precum și modul prin care poți rezolva toate astea tu, cu tine. Este un proces care funcționează și care te ajută să te eliberezi de blocaje emoționale și mentale.

Uneori este greu să cerem ajutor însă, odată ce conștientizăm că procesul de vindecare începe de la noi, vom depăși bariera fricii ce ne împiedică din a face primul pas spre vindecare. Nu trebuie să suferi în tăcere. Învață cum să îți controlezi emoțiile și să ajungi pe drumul spre o viață sănătoasă și fără de griji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top