Credintele noastre ne dau viata sau ne omoara? – Efectul nocebo

Credintele noastre ne dau viata sau ne omoara? – Efectul nocebo. Aproape toată lumea cunoaște efectul placebo. Practic, funcționează în felul următor: atunci când doctorii îi dau unui pacient o pastilă de zahăr și îi spun că este un medicament care îi va vindeca boala, pacientul se vindecă. Acest lucru demonstrează în mod eficient puterea gândului și a credinței de a vindeca organismul.

Ceea ce medicii nu sunt însă conștienți de acest lucru este opusul efectului placebo – efectul nocebo.


Efectul nocebo este opusul efectului placebo. Acesta descrie o situație în care un rezultat negativ apare din cauza credinței că intervenția va provoca daune. Este un fenomen uneori uitat în lumea sănătății medicale. Termenul nocebo provine din latină și înseamnă “a face rău”. Este ceea ce se întâmplă atunci când ți se dă o pastilă de zahăr, ți se spune că este un medicament care are efecte secundare teribile, apoi începi să prezinți aceste simptome. Efectul nocebo poate apărea, de asemenea, atunci când un medic vă spune că o operație sau o procedură ar putea avea rezultate negative: Simpla cunoaștere a riscurilor ar putea avea un impact negativ asupra recuperării tale, totul din cauza puterii de sugestie.

În cazul reacțiilor adverse la medicamente, nocebo implică faptul că pacienții au mai multe șanse să experimenteze un efect advers dacă se așteaptă sau sunt îngrijorați de acest efect advers. Efectele adverse pot fi resimțite fizic de către pacient și sunt adesea diagnosticabile clinic. Un exemplu de efect nocebo este reprezentat de efectele adverse severe resimțite de pacienții care iau un placebo în timpul unui studiu clinic.

O explicație a modului în care pot apărea simptomele induse de nocebo este aceea că, deoarece pacientul anticipează că tratamentul va avea efecte negative, este probabil să aibă o conștientizare sau o sensibilitate sporită față de simptomele normale de zi cu zi, de exemplu, dureri, oboseală, schimbări de dispoziție, schimbări senzoriale. Aceste simptome sunt apoi atribuite tratamentului și considerate ca fiind un efect advers. Fluctuațiile naturale ale unui proces de boală sau ale simptomelor pot fi, de asemenea, atribuite ca efecte adverse ale unui tratament dacă acestea coincid cu inițierea unui medicament diferit (sau a unei mărci) sau cu o schimbare în abordarea tratamentului.

Unii experți afirmă că efectul nocebo poate avea un efect mai mare asupra rezultatelor clinice decât efectul placebo, deoarece percepțiile negative se formează mult mai repede decât cele pozitive.

Participanții la studiu care iau o substanță inertă (pastilă de zahăr, apă distilată, soluție salină), crezând că este un medicament, și care beneficiază, au experimentat ceea ce cercetătorii numesc “efect placebo”. Cu cât crezi mai mult că vei beneficia, cu atât mai mari sunt șansele ca tu să vezi într-adevăr un beneficiu tangibil.

Un nou studiu descoperă că ar putea fi cazul și invers – nivelul durerii dumneavoastră ar putea fi influențat de convingerea că vi se administrează mai mult (sau mai puțin) dintr-un medicament puternic, chiar și atunci când doza nu s-a schimbat.

Au fost publicate foarte puține lucrări care să examineze modul în care poate fi redus efectul nocebo. O abordare recomandată este aceea de a stabili care este atitudinea pacientului față de tratament, de exemplu, dacă are așteptări privind efectele adverse, cât de sensibil crede că este la tratament și apoi să ofere reasigurare, sfaturi și informații pentru a corecta orice îngrijorare, convingeri sau așteptări nerealiste.

În funcție de situația individuală, poate fi oportună discutarea directă a efectului nocebo cu pacienții și a modului în care acesta ar putea afecta experiența lor de tratament.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top